Nuffnang Ads

Thursday, October 27, 2011

Semua tulisan ini adalah hasil dari pendapat saya sahaja. 
Saya tidak mengagungkan individu disebutkan juga tidak lebih kerana beliau juga hamba Allah, umat Rasulullah s.a.w.
Tulisan ini lahir hanya kerana kekaguman terhadap apa yang telah beliau lakukan. 



Ayatul Husna...
Seorang watak di dalam filem & sinetron Ketika Cinta Bertasbih.



Ceq Mas tidak pasti kenapa Ceq Mas lihat watak ini sebagai suatu yang menarik sehinggalah waktu entry ini ditulis

Ceq Mas lihat dia sebagai seorang yang punyai prinsip hidup yang kukuh. Jalani kehidupan untuk mencari redha Allah semata-mata.



Dia gadis kampung yang bersemangat waja. Hidup tanpa ibu dan bapa di zaman muda. Tidak banyak bergantung pun pada abangnya, Khaerul Azzam. Ya, seorang yang berdikari.

 
Sangat cool & tidak mudah melatah bila sesuatu terjadi. Dia gunakan ilmu & ketenangan yang ada untuk selesaikan masalah. Nampak calm sangat. Mungkin nampak dia agak huru hara bila dia letak jawatan. Hanya disebabkan kisah yang berkaitan cinta. Tapi dia tetap tidak 'lost' pada Ceq Mas sebab tindakan itu untuk menjauhkan diri dari masalah yang mungkin akan datang lagi jika dia masih bekerja dengan Furqan.
Dia juga banyak tenangkan Anna bila berselisihan dengan Azzam. Kata-kata dia sangat bermakna buat Anna.



Dia sangat setia. Dia sukakan Illyas sebab itu dia berat hati mahu menerima lamaran Furqan.hehehe mamandai je aku ni.Tapi terpaksa dibuat sebab mahu lupakan Illyas yang sudah jadi tunangan orang. Yang best, bila dia tengah 'angaukan' si Illyas tu, dia cepat sedar. Berterusan memohon keampunan, 'Astagfirullahhanaazim' tak akan lekang dari mulut. Anda ade buat macam tu????hahaha.Lagi banyak mengelamun adelah...Oppss..saya pun sama




Dia sanggup kasi Illyas tuk Qonita sebab tidak mahu Qonita kahwin dengan Azzam..bayangkan...pengorbanan dia..huhuhuhu..



Ini ada sikit ulasan watak utama untuk Ketika Cinta Bertasbih & pandangan dari sudut cerita yang hendak disampaikan. Menarik sangat tulisan ini. Sama-sama kita baca




Wardina,wanita berani

Semua tulisan ini adalah hasil dari pendapat saya sahaja. 
Saya tidak mengagungkan individu disebutkan juga tidak lebih kerana beliau juga hamba Allah, umat Rasulullah s.a.w.
Tulisan ini lahir hanya kerana kekaguman terhadap apa yang telah beliau lakukan. 





foto dari twitter Wardina Safiyyah


Kenapa saya katakan dia berani?

Kenapa saya lihat dia wanita hebat?


Kerana dia bijak

Kerana dia ada ilmu

Kerana dia gunakan ilmu di sepatutnya


Dia akui kelemahan bila dia tahu ketidakmampuaannya

Dia tidak keterlaluan bila yang lain keterlaluan

Dia tegur kesalahan secara berhikmah bila ianya tidak benar


Dialah ikon saya.....

Di ambang akhir zaman,
Dia datang ingatkankan saya,
Ingatkan tentang maruah seorang muslimah,
Ingatkan tentang hukum Allah,
Dia kongsi apa yang dia lalui,
Mana yang baik,
Mana yang buruk,

Terima kasih Wardina Safiyyah 





 

Tuesday, October 4, 2011

at least aku ada chance

Pernah tak korang rasa tak dihargaiii???

 

Ok ok kerana takut dijual, entri ini bukan berkenaan cerita sedih.hehehe

Tertarik dengan kata-kata seorang kawan ni..hurmm dia ni jarang positif, so sekali dia berfikiran positif, keluarla kata-kata ni

Ape-ape yang jadi, aku redha je. 
At least Tuhan dah kasi chance untuk aku happy.

Betul jugak cakap dia tu. At least kita dah merasa happy. kan kan kan...
Jadi, redhalah..
Jangan la tamak sangat.hehehe

at least Allah dah beri kita merasai moments yang best tu kan. tak kirala last2 sad story ending pun. betul tak?

Dulu bukan main lagi..sekarang???
So..takpela..kira dulu dah dapat..sekarang lain la plak kot Tuhan nak kasi.
Macam mana pulak ek???
Tunggu...Jeng jeng jeng



Monday, September 19, 2011

Now it is summer

Stop crying, stop thinking too much for the wasted things
Let’s enjoy our days as we deserve to have it.


I went to JB for Hari Raya. Enjoyed the moments especially the last day when I met few of my UTM’s friends.

1st destination: Rumah Zana & Arif (mkn soto n nasi lemak oya tapaukan)

2nd destination: Rumah Ried (ikan siakap marvellous) 

3rd destination: Rumah G (mkn kuih raya je.lgpun parents dia dh keluar.)

4th destination: Rumah Eja (mkn mee hoon sup)



Masa kat umah Zana, ktorg bergambar gambar.. ada satu pic ni lebih kurang sama study dulu. Gambar blur tapi nk letak jugak



 dari kiri: Ceq Mas, Dayah, Oya & Faha






Teringat pulak masa dolu dolu tu..cubaan menari tuk persembahan MPG



Ni masa latihan





Yang ni masa betul2. Konon pakai spec hitam..padahal x nak orang nampak mata.hahaha malu la

 



macam-macam la....kaku terus..hehehe


Monday, September 12, 2011

i wish for raining


I pray...
Hoping today will be a raining day
because i want no one knows i am crying






Friday, September 9, 2011

PEDESTRIAN BRIDGE IS NOT USER FRIENDLY

I decided to use overhead bridge to cross to my office…

When I stepped onto it just about 10 steps, then I heard an aunty mumbled, 

‘Old people cannot use this…this is too steep’

Then I just responded, ‘Yah’  
 
It just not too steep but uneven….then too dirty...when raining???hurmmm lopak sana, lopak sini.yakssss!!!


that’s why I hate to used that bridge when I wear a heel.

 
i'll always use if the condition as nice as this photo





Then, who should responsible to this?

Tuesday, September 6, 2011

UPSET TO MY SELF

Music theme: Unintended, Muse


It sounds like I am not grateful to The Creator for this indistinct live I've felt. Astaghfirullahhanaazim....


I drew a curve, again & then again....until all of its form a spiral BUT I do not know where is the end point should i stop.

WHAT HAPPEN TO ME???
Is it my fault when I'm asking some space in their life???
Is that too high for me to pick up even just a star???
                                    Or
                   I am too much thinking....

Huh! these were swimming in my mind in this few days. Then what should i say else......

I've to strong believe:
        Allah is not do something purposely to hurt me









Friday, August 26, 2011

Wednesday, August 17, 2011

i am 1000th follower???

Apa benar yang dikatakan??? iya...

Ceq Mas tak pernah bertuah dalam hidup

Nak dapat hadiah tuk luck draw???

jangan harap.




tapi.....



tak sangka boleh jadi 

follower yang ke 1000 ke pada blog ni 


Tahniah yea...dah 1000 follower dia.hihihi

Tuesday, August 16, 2011

Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah






Ha...ini first time Ceq Mas menjoinkan diri dalam Give away & contest.
Ni pun lepas my BFF yang suggestkan. Ceq Mas ni lambat sket kalo bab2 ni....
yela Everyday is a learning process.yea dop??? sebab tu kerap kena marah...redha je laaaa

Ok.Sekarang En Aniff Abdullah ni nak tau pasal nama & hobi

Nama : Nik Mastura  
tapi yang tak tahan tu....dari nama klasik (mastura anak mashtur al buaya) gini pun masih ramai yang salah panggil

Mastura...........Masturi............Masturina
Jadi, baiklah dipendek & dipermudahkan menjadi 
Ceq Mas (nampak la tua sket..eh senior la.hehehe)

Hobi   : Online...blogwalking & of course edit mengedit photos dengan Photoshop


Jadi, untuk entry ini Ceq Mas nak tag 2 orang kawan Ceq Mas iaitu:-
1) Iera @ Michael Owen???(yeko mg ni???hahaha)
2) Yanie Surianie @ Candy Suria (aihhh dah cair x Suria tu..hahaha)

Saturday, August 13, 2011

When I be an independent.....




Sudah 2 hari Ceq Mas hidup sebagai independent. Permulaannya pun dah kena marah. Takpe..Ceq Mas terima. Apa boleh buat, ye dop?

Hidup mesti diteruskan...duit mesti dicari...
kalo tak nak makan ape????hehehe

 

keje tetap keje

Mungkin disebabkan keje tetap keje ni la berat badan dah turun.


Tapi peliknya time berbuka tu kalo tak tambah memang tak sah! Hurm????


Aishhh nak cakap makan makanan diet tak jugak. Ke sebab makan beras BASMATHI???

Adakah yea???
Ceq Mas pun kurang pasti


Tuesday, August 9, 2011

Awas! Virus datang menyerang

Tahu kah anda mengenai Personal Shield Pro.

 

Konon-kononnya ada virus yea kat PC kite...padahal dia yang jahat.
So, mcm mana caranye jika anda diserang???



1) Pastikan hidden file anda dibuka




2) Buka C:\Documents and Settings\All Users\Application Data

* kekadang ia berada dalam satu file lain yang namanye ntah ape-ape. Buka file tu then anda boleh melihat simbol seperti di atas




3) Tukar nama file tu (right click, rename) either dari *#@^*.pspro atau *#@^*.exe kepada *#@^*.vir





4) Restart balik PC anda, then pegi ke file yang tadi  (C:\Documents and Settings\All Users\Application Data) then Shift+Delete


katakan tidak pada virus



Monday, August 1, 2011

Malaysia Hot News!!!

 
eh kenape macam malu malu je hot news ni...
ha amik ni


 

Ape yang HOT sangat sekarang ni..yang jadi perbualan rakyat Malaysia

1) Before puasa hari tu kecoh pasal games Malaysia vs Singapore


 Mesia kaloh weh...dale hati keciwa jugak la tapi takpo ado maso lagi nok bekki


2) Di ambang Ramadhan & 1st day puasa pasal Apek & tunangnya plak
saje amek gambar ni.suci jah napok mg apek weh
 Tapi masa benda ni kecoh, ermm Ceq Mas pun mengalami satu benda yang boleh dikira hot jugakla...huhuhuhu (syok sndiri je nampak).jadi, takla terhikut sangat dengan kesah di atas. tapi terencat seketika hidup.hukhukhuk! tapi syukur ada ramai yang memberi support.Inilah kehidupan

Sebenarnya nak cakap, Inilah dia ujian tuhan di bulan suci ini
semoga kita lebih dekat denganNya
So, SELAMAT BERPUASA & minta maaf jika ada salah silap.  

Sunday, July 31, 2011

Friday, July 29, 2011

Harimau Malaya tak terlawan Sang Singa



Ceq Mas nak wish: Tahniah, Malaysia
Suka dengan jawapan positif Apek: player dah old out, tapi rezeki tak ade

Kat Fb, macam2 dah orang tulis
1) Suh Coach Raja letak jawatanla
2) Benci Fakhri la
3) Aidil kalo dah tau tak fit tak payah turun la
ape la...Ape pun x boleh.hahahaha
 

Kesian...time menang, mereka disanjung, time kalah??? hahahaha

Ceq Mas rasa Apek SEPATUTNYA buat ulasan kepada wartawan Nadi Arena terhadap perlawanan di Singapore adalah: Saya sepatutnya yg diturunkan dulu. jadi, x la bolos smpi 5 gol..x de la malaysia kalah..kahkahkah

Friday, July 22, 2011

Ketika Cinta Bertasbih

Bila ada subtitle baru la boleh paham cerita ni...

Ceq Mas suka sangat-sangat. Hasil karya Habiburahman El Shirazy.

Ceq Mas tak nak citer banyak...tengok la sendiri citer ni..

Yang penting Ceq Mas dah jatuh hati dengan Khaerul Azzam


Wednesday, July 13, 2011

world work : senior vs junior

She  : Senior
You  : Junior

So?????

Junior  : lack of experience, knowledge = delay work

Senior : expert = BERLAGAK!!!!!! (dah tak boleh tahan)

takpe takpe....

bukan ada lori atau bas
tapi babi kena kebas (terpaksa berkasar)
lain hari aku balas

Jadi, jika anda mengalami benda yang sama dengan saya. apa yang patut anda lakukan.(ini dalam situasi di mana anda sudah dijangkakan. contohnya anda tahu dia mahu hentam anda dalam meeting ke, atau discussion ke ape ape la)

1) Doa minta dipermudahkan kerja anda. Yakin Allah akan terima doa anda.

2) Solat Hajat minta dia tak akan buli anda & anda mampu mengahadapi situasi tersebut (semestinya anda sudah dapat menghidu cubaan dia)

3) Baca Ayat Kursi dan selawat banyak2 sebelum.

Mesti terbantut cubaan dia dan anda....akan tersenyum puas kerana anda mempunyai senjata yang lebih tajam iaitu Doa

Believe me!

Sunday, July 10, 2011

aku tunggu

Aku bukannya rendah
Dan aku bukannya pendek

Aku bukannya lemah

Kepala aku, aku hormat
Aku jaga
Di situ otak aku
Kepala aku jangan dipijak

Aku tahu
Aku sedar
Ilmu aku masih dasar
Andai satu hari pasangnya ilmu aku
Jangan mahu menumpang bot aku
Atau
Mendayung sama-sama mendayung sampanku

Aku bukan pelupa
Aku simpan
AKU TUNGGU
Satu hari itu akan tiba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...